Co myslicie o produktach Autoglym ?
Na co uważać na czeskich drogach ?
Zwiń
X
-
Na co uważać na czeskich drogach ?
Wybieram się w sierpniu do Pragi i Mlada Boleslav, chciałbym się Was zapytać, na co zwrócić uwagę na czeskich drogach ? Wiem, że tamtejsza policja podobno nie przepada za polakami i potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Dlatego za wczasu chciałbym wiedzieć co muszę ze sobą zabrać i na co zwrócić uwagę, aby nie mieć problemow z pepikami.
Z góry dziękiCzarny Elegance
-
-
Maciek, pilnuj prędkościkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedzi.
Ja również nigdy nie miałem problemów z czeska policją, gdy jeździłem przez Czechy na południe Europy, ale ostatnio było to ponad 10 lat temu, dlatego pytam jak jest teraz.
A pytam dlatego, że sporo ludzi mówi, że czesi lubią zatrzymać do kontoli auto z polskimi blachami i przetrzepać np. jego wyposażenie, które wymagane jest od aut z czeskimi numerami (słyszałem że podobno trzeba miec kamizelki odblaskowe dla każdego z jadących w pojeździe i mają one być wewnatrz auta a nie w bagażniku).Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigsłyszałem że podobno trzeba miec kamizelki odblaskowe dla każdego z jadących w pojeździe i mają one być wewnatrz auta a nie w bagażnikukliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Big, miłej lektury: http://kochamczechy.pl/wyposazenie-s...du-i-przepisy/
Też jeździłem przez Czechy i nigdy nie miałem spotkania z Policją.
[ Dodano: Pią 26 Lip, 13 08:34 ]
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez LUKIdobrze słyszałeś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Biszczua Polaków nie obowiązuje konwencja wiedeńska na temat wyposażenia pojazduprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabanosBig, miłej lektury: http://kochamczechy.pl/wyposazenie-s...du-i-przepisy/
Spory odsetek ludzi nie wie gdzie ich szukać w swoim aucie i jak je wymienić ale mają być :szeroki_usmiech
A czy jak będę miał w apteczce to co wymagają Czesi (wg tej strony) to w Austrii/Słowenii/Chorwacji/na Węgrzech będzie spokój w razie kontroli?
Komentarz
-
-
Big, jezdzimy ZAWSZE zgodnie z wymagana predkoscia. Oni tam nie ustawiaja sie za krzakami, tylko w newralgicznych punktach. Zauwazylem ze jak mykam na Hradec/Prage to zawsze obstawiaja miejscowki, gdzie jest np 50-70 przed skrzyzowaniem - stoja wtedy za - a nie raz na tych krzyzowkach byly wlasnie korki przez kolizje/wypadek jak jechalem. Insza inszosc - jedz prosto, nie szalej prawo lewo, jedz w LINIACH - puszczanie kogo itd zeby Cie wyprzedzil = problemy i strata czasu - uslyszysz tylko wyklad swktiowany przed policjanta "To nie Polsko"
Warto mieć w aucie rzeczy wymagane przez czeskie prawo - np ww. bezpieczniki -zestawy na stacji paliw kosztuja 20kc tj 3.40 pln.
Warto też bardzo uważac - pomimo że większość czechów to naprawde spoko goście nastawieni mega przyjaznie sa i takie jednostki jak w Polsce - antagonistów nie brakuje, to za zabrane ziemie, to za coś tam - nie lubią bo nie - wyprzedzi Cię taki, zajedzie drogę, będzie przyspieszał i zwalniał. Ja jezdze czesto, to wiadomo takie zachowania spotkać mam wieksza szanse.
I jedna istotna sprawa - czesi maja wiekszosc drog bocznych w mega stanie - warto je wybierac - jedziesz wtedy samemu, bez calej kohorty wariatówByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Z przepisami i policją w Czechach jest dokładnie jak pisze misiek^wro,
podstawa to nie pajacować na drodze i jest dobrze. Ważne też, żeby pamiętać o winiecie, tam gdzie jest ona potrzebna (musi mieć wpisany numer rejestracyjny.
Ja osobiście mam pozytywną opinię o policjantach i straży miejskiej w Czechach, a w szczególności w mniejszych miejscowościach. W małych miastach są lepsi niż informacja turystyczna :wink: Jak chcesz sie coś dowiedzieć to wszystko wytłumaczą i nie ma problemu z językiem, zazwyczaj znali angielski i niemiecki, a często też polski.
Ogólnie Czesi to mili ludzie, ale w Pradze trzeba uważać na cwaniactwo. W restauracjach itp, potrafią bardziej kombinować niż polacy. Np. potrafią dopisać ręcznie na rachunku 50kc opłaty za siedzenie w ogródku i 70kc dla kucharza albo opłatę za przyprawy które stały sobie poprostu na stole.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroBig, jezdzimy ZAWSZE zgodnie z wymagana predkoscia. Oni tam nie ustawiaja sie za krzakami, tylko w newralgicznych punktach. Zauwazylem ze jak mykam na Hradec/Prage to zawsze obstawiaja miejscowki, gdzie jest np 50-70 przed skrzyzowaniem - stoja wtedy za - a nie raz na tych krzyzowkach byly wlasnie korki przez kolizje/wypadek jak jechalem. Insza inszosc - jedz prosto, nie szalej prawo lewo, jedz w LINIACH - puszczanie kogo itd zeby Cie wyprzedzil = problemy i strata czasu - uslyszysz tylko wyklad swktiowany przed policjanta "To nie Polsko"Zamieszczone przez tom007Z przepisami i policją w Czechach jest dokładnie jak pisze misiek^wro,
podstawa to nie pajacować na drodze i jest dobrze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78eh żby tak ktoś pisał w tematach o jeździe po naszym kraju...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom007podstawa to nie pajacować na drodze i jest dobrze. Ważne też, żeby pamiętać o winiecie, tam gdzie jest ona potrzebna (musi mieć wpisany numer rejestracyjny.
Od siebie dodam, ze zarowki czy kamizelki to nie taki problem - machneli mi juz kilka razy ręką - ale o bezpieczniki to sie przyp... jak kret o zasypaną dziurę.
I tak ogólnie to pozdrawiam czeską policję - w sumie to tylko raz na imbecyli trafił a ogólnie to skończyło się na dłużej gadce bez pokuty, tylko skrucha byłaByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962po trzecie primo- mieć żarówki na wymianę,
Najdziwniejsze w tym wszystkim Panowie jest to, że przejechałem po zagranicznych, głównie po Hiszpańskich, Włoskich, Greckich i Cypryjskich drogach, tysiące km i NIGDY nie miałem do czynienia z policją żadnego z tych krajów. Człowiek się nigdy nie zastanawiał czy w aucie są 2 czy 1 kamizelka, czy są zapasowe żarówki czy nie, czy są zapasowe bezpieczniki czy nie. A nasi południowi sąsiedzi widzę mają bzika na tym punkcie.
Co ciekawe kiedyś tak nie było. Swojego czasu przy mniej więcej 5 lat pod rząd jeździłem tranzytem przez Czechy, tylko było to w latach 90-tych (ostatni raz w 2003 r.) i jakoś wtedy człowiek miał w aucie tylko to co wymagało polskie prawo i nie martwił się o to że jakiś Czech będzie się czepiał o to co jest wymagane przez ich prawo. Pozmieniało się kurcze, pozmieniało.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
Komentarz